Kölelik ve köle ticareti, 10 Mayıs 2001'de Fransız Parlamentosu tarafından kabul edilen bir yasayla “insanlığa karşı suç” olarak kabul edildi.
Fransa Başbakanı Gabriel Attal, ülkenin batı kıyısında yer alan La Rochelle kentinde köleliğin kaldırıldığı gün nedeniyle düzenlenen anma törenlerine katıldı.
Attal burada yaptığı konuşmada, eski kölelerin “direniş ruhunu” anmak amacıyla 2026 yılında “büyük bir ulusal sergi” açılacağını duyurdu.
Kölelik tarihinin dünya, Avrupa ve Fransa tarihinin bir parçası olduğunu belirten Attal, şöyle konuştu: “Uzun zamandır bu geçmişin üzerine bir perde atılmıştır. Bunu anlamak zayıflık anlamına gelmez, aksine büyüklük göstermek demektir. “Kölelik var olduğu sürece direniş de vardı ve bu direniş ruhunu 10 Mayıs'ta bir kez daha selamlıyoruz.” Dedi.
Fransa Başbakanı, “köleliği insanlığa karşı suç olarak tanıyan yasanın kabul edilmesinin 25. yıl dönümü münasebetiyle 2026 yılında köleliğin anısına büyük bir ulusal serginin düzenlenebileceğini” umuyordu.
Chirac'ın girişimiyle anma günü düzenlendi
Fransız parlamentosunun 10 Mayıs 2001'de çıkardığı yasayla, kölelik ve köle ticareti “insanlığa karşı suç” olarak kabul ediliyordu. Fransa, 2006 yılından bu yana 10 Mayıs'ı “Köleliği Anma Günü” olarak kutluyor.
Fransa'da 10 Mayıs'ta müze ve kütüphanelerde özel etkinlikler düzenleniyor.
Fransa'daki bu anma gününden ilk kez eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac bahsetmişti.
Fransa bir zamanlar Avrupa'nın dördüncü büyük köle tüccarıydı
17. ve 19. yüzyıllar arasında Fransa, yaklaşık 1 milyon siyah Afrikalıyı zengin beyazların hizmetinde köle olarak çalışmak üzere Avrupa ve Amerika'ya sınır dışı etti.
Fransa'da kölelik 27 Nisan 1848'de resmen kaldırılmış olsa da siyahların durumu 20. yüzyıla kadar iyileşmedi.
Fransa bir zamanlar Avrupa'nın dördüncü büyük köle tüccarıydı.
Köle ticaretinin yasaklandığı 1848 yılına kadar tahminen 250.000 köle Fransa'ya getirildi.