“Yayınevinin 40. yılına ulaşmış olması övgüyü hak etmiyor.”

Kurtulmuş, programda yaptığı konuşmada, “İslam ve Modern İnsanın İkilemi” kitabının yayınevinden çıktığı ilk günleri hatırladığını, büyük fedakarlıklarla kurulan bu yayınevinin bugünlere ulaştığını söyledi. Bugün 40. yılıdır ve her türlü övgü ve takdirin ötesindedir.

Türkiye'de 1980 sonrası kartların karıştırıldığı ve fikirlerin yeniden tasarlanmaya çalışıldığı bir ortamda İnsan Yayınları'nın İslam medeniyeti ve düşüncesine dair yepyeni bir soluk olarak yayıncılık dünyasındaki yerini aldığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

“İnsan Yayınları olarak buradaki değerli dostlarımızın katkılarını biliyoruz. Ama izninizle her platformda aradığımız İlhan Akıncı kardeşimizi de anmak isterim. Emeklerinden olmasa da Allah razı olsun. İnsan Yayınları bu noktaya gelemezdi. Çocuklarına da yaptıkları iyiliklerden dolayı teşekkür ediyorum.” “Babalarının izinden giderek bu yayınevini büyük fedakarlıklarla bugünlere getirdikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz.”

Bir yayınevinin düşünce dünyasında bu kadar kalıcı olabilmesinin takdire şayan olduğunu belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Bunda her zaman bakılıyor olmasının büyük etkisi vardır. Ama ondan önce yayınevinin olmadığını çok iyi biliyoruz. Tüm bu editörlük faaliyetlerini yaparken herhangi bir şekilde ticari kaygılar taşıyorum. Bu da çok önemli.” Onun büyük katkı sağladığını söylemek isterim” dedi.

[Fotoğraf: AA]

Kurtulmuş, beşeri yayınlar denilince akla ilk gelen isimlerden birinin Seyyid Hüseyin Nasr olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Tüm dünyanın büyük bir çalkantı içinde olduğu, Türkiye'nin ise çalkantılı olduğu bir dönemde İslam, bir düşünce sistemidir, bir felsefedir, bir medeniyet anlayışıdır ve bir inanç sisteminden öte, sadece bir din, sadece bir yaşam biçimidir. Adeta çok güçlü medeniyetlere güç veren bir düşünce sisteminin var olduğunu ve hepimizin Seyyed Hüseyin Nasr'ın “Yapacağız” kitapları aracılığıyla İslam medeniyetinin geçmiş tecrübelerini yeniden okuma fırsatına sahip olduğumuzu neslimize hatırlattı. “

Kurtulmuş, Cornell Üniversitesi konferanslarına her yıl dünyaca ünlü bir profesörün davet edildiğini ve bu ismin 1992 yılında Seyyid Hüseyin Nasr olduğunu ifade eden Kurtulmuş, ilk olarak kitaplarından tanıdığı Nasr'la tanıştığını söyledi.

Kurtulmuş, öğrencilik yıllarında Cornell Üniversitesi'nin bir şapelinde vaiz kürsüsüne çıkarak Kur'an-ı Kerim'den bazı ayetler okuduğunu ve manalarını aktardığını belirterek, daha sonra Seyyed Hüseyin Nasr'ın bir konuşma yaptığını söyledi.

Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Ayetlerin manasını açıklamıştım ve sonrasında üstadın çok uzun olmayan ama salonda kalabalık tarafından dinlenen sözlerinin her kelimesini ne kadar dikkatle ve ne kadar özümsediklerini hatırlıyorum. O gün o dersi dinleyenler için, neredeyse tüm gayrimüslimlerin, insanoğlunun ve modern yaşamın çıkmazına ilişkin bu duygunun çok büyük bir duygu olduğunu tahmin ediyorum.” “Sanırım bu etkiyi hayatları boyunca hissettiler.”

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]

“İlim ve fikir dünyasından tek bir insanı kaybetmediniz”

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve Nasr'la yıllar önce Eyüpsultan'daki Pierre Loti Tepesi'nde yaşadığı bir anıyı da paylaşan Kurtulmuş, şunları söyledi: “İbrahim Kalın o sırada Said Seyyid Hüseyin Nasr müşavir olarak göreve yeni başlamıştı. şu: 'Evet, 'Siyaset için bir adam kazandınız ama bilim için bir adam kaybettik.' Şunu söyleyeyim: İlim ve fikir dünyasından bir kişiyi kaybetmediniz. İbrahim Kalın kardeşimiz fiziki olarak üniversitede olmasa da aydın çevrelerle temaslarını sürdürüyor.

Kurtulmuş, Seyyed Hüseyin Nasr'ın fikirlerinin İslam düşüncesinde yeni ufuklar ve kapılar açtığını belirterek, şöyle konuştu: “Bunları yoğurarak, tartışarak, onlarla birlikte büyüyerek mücadele eden kadrolar bugün Türkiye'de çalışıyorlar çok şükür. Türkiye'de çalışıyorlar. Mümkün olduğu kadar kendi bakış açıları çerçevesinde katkıda bulunmaya çalışıyorlar.” Dedi.

Kurtulmuş, İnsan Yayınları'nın kurucusu merhum İlhan Akıncı'nın çocuklarına organizasyonlarından dolayı teşekkür ederek, Nasr'a uzun ömürler diledi.

Programa, İslam İlimleri Profesörü ve düşünür Seyyed Hüseyin Nasr, MİT Başkanı İbrahim Kalın, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, IRCICA Genel Müdürü Mahmud Erol Kılıç, AK Bursa Milletvekili Mustafa Varank onur konuğu olarak katıldı. Kültür Başkanlığı ve Sanat Politikaları Komisyonu Başkanı İskender Pala, İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı Mehmet Görmez ile kültür, sanat ve edebiyat dünyasından çok sayıda isim katıldı.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Firmanızın link ve tanıtımını ekletmek için Skype adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.