İsrail, 1967’den bu yana işgal ettiği Batı Şeria’da Filistin topraklarını ele geçirmeye devam ediyor. Bugün el konulan 8 bin dönüm Filistin arazisi, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde yer alıyor.
İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’da 800 hektarlık (sekiz bin dönüm) bir alanı “devlet arazisi” ilan ederek bu alana el koydu.
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in gözetiminde atılan bu adım, bu bölgenin yeni bir yerleşim yeri olarak inşa edilmesinin önünü açıyor.
El koyma, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüşmek üzere İsrail’i ziyaret ettiği gün gerçekleştirildi.
El koymanın duyurulduğu an ve Netanyahu hükümetinin bu adımı, “Artan uluslararası baskı ve muhalefete rağmen Batı Şeria’da yerleşim inşasına devam etme kararlılığı” olarak değerlendiriliyor.
Filistin yönetimi İsrail’in kararını kınadı.
Filistin cumhurbaşkanlığı sözcüsü Nabil Abu Rudeyne, İsrail’in ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in ziyaretiyle bağlantılı olarak aldığı kararı kınadığını söyledi.
Abu Rudeyne, İsrail’in Filistin topraklarını ele geçirme kararının ABD yönetimine ve yasadışı Yahudi yerleşimlerini kınayan uluslararası topluluğa yönelik bir meydan okuma olduğunu söyledi.
Bu arada, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde el konulan 8 bin dönümlük Filistin arazisi bulunuyor.
İsrail, 1967’den bu yana işgal ettiği Batı Şeria’daki Filistin topraklarını ele geçirmeye devam ediyor.
Ulusal medya, Ürdün Vadisi’ndeki arazilerin “devlet arazisi beyanının” hükümetin aşırı sağ Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in gözetiminde gerçekleştiğini bildirdi.
Bu adımı “önemli ve stratejik” olarak nitelendiren Smotrich, uluslararası toplumun yasa dışı kabul ettiği Yahudi yerleşimlerinin kurulmasını teşvik ettiklerini söyledi.
İşgal altındaki Batı Şeria’yı Tevrat’ta anlatıldığı gibi “Yahudiye ve Samiriye” olarak adlandıran Smotrich, şunları söyledi: “İsrail’de ve dünyada Yahudiye ve Samiriye ve genel olarak ülkemiz üzerindeki haklarımızı baltalamak isteyenler olmasına rağmen biz Sıkı bir çalışma ve stratejik bir çalışmayla ülke genelinde yerleşimi teşvik edeceğiz.” “Bunu yapıyoruz” dedi.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te yaklaşık 700.000 Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimleri yasa dışı kabul ediliyor.