AB tarım bakanları Brüksel’de toplandı ve Avrupalı ​​çiftçilerin protestoları azalmadı

Toplantının sonunda AB tarım bakanları bürokrasiyi ortadan kaldırmak ve çiftçilere yardım etmek için daha fazla destek sözü verdi.

REKLAM

Avrupa Birliği (AB) tarım bakanları sektörün krizini tartışmak üzere Brüksel’de bir araya gelirken, Avrupalı ​​çiftçilerin eylemleri Pazartesi günü hız kesmedi.

Alman ve Polonyalı çiftçiler ortak sınır kapısına barikat kurarak geçişi engellerken, Brüksel’de AB bakanları toplantısı sırasında protesto yapan çiftçiler polise şişelerle saldırdı.

İspanya’nın başkenti Madrid’de çiftçiler, süpermarketlerdeki düşük fiyatlara karşı önlem alınması ve yurtdışından gelen haksız rekabete karşı hükümetin kendilerine daha fazla destek vermesi çağrısında bulundu.

Bu arada toplantının sonunda AB tarım bakanları bürokrasiyi ortadan kaldırmak ve çiftçilere yardım etmek için daha fazla destek sözü verdi.

Çiftçilerin baskısı altındaki AB tarım bakanları daha önce Birliğin çevre politikası konusunda uzlaşmaya varmış ve 2040 iklim yol haritasından tarımsal emisyonların azaltılması hedefini kaldırmıştı.

Brüksel’de toplanan çiftçiler protestolarına bakanlar toplantısı sırasında da devam etti.

Belçika’daki çiftçi eylemleri genel koordinatörü Morgan Ody, Reuters’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Çiftçiler olarak bugün Brüksel’e geri döndük çünkü Avrupa Birliği taleplerimize kulak vermiyor. Taleplerimiz herkes için adil bir gelir dağılımıdır. Biz “Gıda üretiyoruz ama geçimimizi sağlayamıyoruz. Neden? Serbest ticaret anlaşmaları nedeniyle “Çünkü fiyatlar üretim maliyetlerinin altında. Bu nedenle AB’den bu soruna müdahale etmesini istiyoruz.” Diyerek isteklerini özetledi.

Brüksel’de çiftçiler polise şişelerle saldırdı

Brüksel’deki gösteri sırasında çiftçiler, kendilerine basınçlı su, şişe ve yumurta sıkan çevik kuvvet polisini hedef aldı.

Bakanların toplandığı polisin kordon altına aldığı alana yaklaşmasına izin verilmeyen 900’e yakın traktör, başkentin sokaklarını kapatarak trafiğin felç olmasına neden oldu.

Madrid’deki protestoya katılan İspanya’nın dört bir yanından çiftçiler, AB tarım bakanlarına mevcut düzenlemeleri gevşetmeleri ve sübvansiyonlar ile diğer Ortak Tarım Politikası (CAP) programlarında olumlu değişiklikler yapmaları çağrısında bulundu.

İspanyol tahıl ve pancar üreticisi Roberto Rodriguez, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bu kurallara tahammül etmek mümkün değil, gündüzleri tarlada çalışıp geceleri evrak işleriyle ilgilenmemizi istiyorlar; bürokrasiden bıktık.”

Ukrayna’dan ithalat

Polonya’da, AB dışı Ukrayna’dan yapılan ucuz tarım ithalatına kızan çiftçiler, Almanya ile ortak sınırındaki “A2” otoyolunu kapattı.

İki yıl önce AB, Kiev Rus işgaliyle mücadele ederken Ukrayna’nın gıda ihracatına uygulanan vergileri kaldırmaya karar vermişti.

Polonyalı Çiftçiler Dayanışma Birliği sözcüsü Adrian Wawrzyniak, “Bu, Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerinin Avrupa pazarına girmesine artık izin vermeyecek olan Polonyalı ve Alman çiftçilerin ortak dayanışma gösterisidir” dedi. dedi.

AB, Ukrayna buğdayını yurt dışına satacak mı?

Belçika Tarım Bakanı David Clarinval, Brüksel’deki bakanlar toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, AB’nin, Ukrayna’dan gelen tarım ürünlerinin ülke dışındaki geleneksel pazarlara ulaşabilmesi için daha etkin bir çözüm bulmayı hedeflediğini söyledi.’AB.

Tarım bakanları ayrıca Avrupalı ​​çiftçiler üzerindeki mali baskıyı hafifletmeye yönelik, tarımsal denetimlerin azaltılması ve muhtemelen küçük çiftliklerin bazı çevre standartlarından muaf tutulması da dahil olmak üzere yeni bir dizi öneri sundu.

Clarinval, AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun bürokrasiyi azaltma konusunda daha iddialı önerilerle öne çıkmasını istediğini söyledi.

Alman Türk asıllı bakan Özdemir ne dedi?

Türkiye doğumlu Almanya Tarım Bakanı Cem Özdemir, AB’nin mevcut tarım politikasını “bürokratik bir canavar” olarak nitelendirdi ve Brüksel’in, biyolojik çeşitlilik ve yeşil önlemleri tercih etmeleri halinde çiftçilerin iyi kazanmasını sağlaması gerektiğini söyledi.

REKLAM

Özdemir, “Ortalama bir çiftçi zamanının dörtte birini masa başında geçiriyor” dedi.

Artan protestoların ortasında AB, geçtiğimiz haftalarda tarımsal emisyonları azaltmaya yönelik hedefi 2040 iklim yol haritasından çıkardı ve pestisitleri azaltmaya yönelik bir yasayı geri çekti.

AB tarım bakanları ayrıca çiftçilerin biyolojik çeşitliliği artırmak için bazı arazileri nadasa bırakma hedefini de erteledi.

Madrid’deki gösteriye katılan bazı çiftçiler, tarım ürünleri AB ülkelerine ithal edilen AB üyesi olmayan meslektaşlarıyla aynı pestisitleri kullanmalarına izin verilmesini istedi.

Çiftçiler ne istiyor, AB ne yapıyor?

Çiftçiler, ulusal hükümetlerin ve AB’nin ekonomik zorluklara etkili çözümler sağlayamaması nedeniyle öfkeli.

REKLAM

Bu öfke Ukrayna’daki savaşla daha da karmaşık hale geldi. Ukrayna-Rusya savaşı sonrasında enerji ve motorin fiyatlarında yaşanan artış, nakliye maliyetlerinin de artmasına neden oldu.

AB’nin Ukrayna’ya gümrüksüz tarım ürünleri verme kararı, önce Doğu Avrupa ülkelerinde, ardından diğer üye ülkelerdeki çiftçileri zor durumda bıraktı.

Geçtiğimiz yıl bu durumu protesto eden Polonyalı çiftçiler sokaklara çıkarak sınır geçişlerini engellemeye çalışmış ve bu gösteriler Almanya, Fransa, Belçika ve İtalya gibi ülkelere de sıçramıştı.

AB’nin Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay’dan oluşan ekonomik ve siyasi blok olan Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCOSUR) ile imzaladığı anlaşma, bu ülkelerde tarım ve hayvansal ürünlerin ucuzlaması anlamına geliyordu.

Bu durumun AB çiftçileri üzerinde olumsuz etkisi oldu. Çiftçiler, aşırı AB düzenlemelerinin kendilerini ithalata karşı savunmasız hale getirdiğini, vergilerden ve her alandaki karmaşık bürokratik kurallardan yorulduklarını söylüyor.

REKLAM

AB, çiftçilerden daha sürdürülebilir tarım yapmalarını ve iklim kriziyle mücadele için önlem almalarını isterken aynı zamanda daha ucuz ürünler üretmelerini de istiyor. Bu durum çiftçileri daha zorlu ve karmaşık bir durumda bırakıyor.

Öte yandan, tarımda her türlü kimyasal ve zararlı maddeyi içeren pestisitlerin kullanımına ilişkin artan endişelere rağmen, büyük kimya şirketlerinin başını çektiği pestisit lobisi, AB politikalarını etkilemek için yoğun lobi faaliyetleri yürütüyor.

AB’nin Ortak Tarım Politikası (CAP) Avrupalı ​​çiftçileri korumak için oluşturulmuş olmasına rağmen, küçük çiftliklerin azalmasının ana nedenlerinden biri haline geldi. 2005 ile 2020 yılları arasında AB’deki çiftçi sayısı neredeyse %40 azaldı ve yaklaşık 5,3 milyon çiftçi işsiz kaldı.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: Antalya Haber