YÖK Başkanı Prof. YÖK’te düzenlenen imza töreninde Dr. Erol Özvar, Türk yükseköğretim sisteminin küresel bir vizyonla küresel ölçekte daha saygın bir düzeye getirilmesi için yoğun çaba sarf edildiğini söyledi.
Bu bağlamda kalite odaklı, rekabetçi, yenilikçi, istihdam edilebilir ve katma değerli yükseköğretim sisteminin niteliklerini güçlendirdiklerini kaydeden Özvar, şöyle konuştu: “Üniversitelerimizin dünyanın en başarılı üniversiteleri arasında yer almasını destekliyoruz. Tanınmış derecelendirme kuruluşlarının sıralamalarında en üst sıralarda yer almaları gerekiyor.” dedi.
Özvar, YÖK gibi Türkiye’nin bölgesel ve küresel konularda önemli bir oyuncu konumuna uygun olarak bilim diplomasisine önem verdiklerini söyledi.
Uluslararası alanda ilişki ve iş birliğini geliştirecek tedbirlerin alındığını vurgulayan Özvar, şöyle konuştu:
“Bugün, ülkemizin ortak stratejik hedefleri doğrultusunda küresel ölçekte faaliyet gösteren Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve Türkiye Maarif Vakfı ile güçlerimizi birleştiriyoruz. Bu güç birliği ülkemize yurt dışından yeni bir dinamizm getirecektir. Eğitim alanında yetenek artışına olanak sağlayacak.İşbirliğimiz, eğitim ve öğretim “Alanlarında aynı stratejik hedefler doğrultusunda çalışan kurumlarımızın koordinasyon ve uyum açısından olağanüstü bir örnek oluşturduğunu vurgulamak gerekir.”
“Türkiye ilk 10 ülke arasında”
Özvar, Bakü’de Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi’nin kurulmasına ilişkin anlaşma metninin Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla imzalandığını hatırlattı.
Özvar, Türkiye’nin Türk Devletleri Teşkilatı coğrafyası, İslam dünyası, Asya, Afrika ve Amerika Latin ile her alanda gelişen ilişkilerinde yükseköğretim boyutuna büyük önem verdiklerini belirtti.
“Son dönemde bu coğrafyalarda birçok ülkeyle iş birliği protokolleri ve mutabakat zaptı imzaladık. Yükseköğretim Kurulu’nda çok sayıda yabancı delegasyonu ağırladık. İşbirliğimizi geliştirmek için yeni çalışmalar yürüttüğümüzü de paylaşmak isterim. Yükseköğretim alanında somut projelere dayanan bir çekim merkezi olan ülkemizin, 198 farklı ülkeden yaklaşık 350 bin kişiyi bu bağlamda ağırlayan uluslararası yükseköğretim öğrencilerine ev sahipliği yapması tesadüf değildir. Türkiye dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Yeni nitelikli öğrencilerle bu sayıyı daha da artırmak istiyoruz.”
“Türkiye burslarının desteklenmesinde yeni bir iş birliği penceresi açıyoruz”
Özvar, protokolle birbirlerinin eğitim faaliyetlerine destek olmak, Türk kültürünü yaymak için birlikte çalışmak, tecrübe ve bilgi birikimini paylaşmak konusunda ortak irade ortaya koyduklarını belirterek, şöyle konuştu: Üniversitelerimizin tanıtımına önemli katkı.” “Ülkemiz yükseköğretiminin uluslararasılaşması açısından büyük değer taşıyan Türk burslarının desteklenmesi konusunda yeni bir iş birliği penceresi açıyoruz.” dedi.
Türkiye’ye yapılacak uluslararası öğrenci giriş sınavına (TR-YÖS) ilişkin iş birliği yapısının protokol kapsamına girdiğini vurgulayan Özvar, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’deki üniversitelere daha nitelikli ve daha fazla uluslararası öğrencinin ilgisini çekmek ve kabulünü sağlamak amacıyla 6 dilde yapılacak olan TR-YÖS sınavının yapılacağı ülke sayısı: Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça uygulanacak olanların sayısı 52’ye, sınav merkezi sayısı ise 52’ye çıkarılacak.” “Sayıyı 78’e çıkardık. Bu testlerin en sağlıklı şekilde gerçekleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Maarif Vakfı’nın vereceği destek son derece önemli olacaktır.”
“180’den fazla ülkeden öğrencimiz var”
YTB Başkanı Abdullah Eren de protokolün Türkiye’nin gelecekte yurt dışında gönüllü büyükelçiler yetiştirmesi açısından önemli bir çalışma olduğunu söyledi.
Diğer ülkelerde de uluslararası öğrenci hareketliliğinin büyük önem verdiği konuların başında geldiğini kaydeden Eren, şöyle konuştu: “7 milyondan fazla uluslararası öğrenci var ve aynı zamanda çok büyük bir sektör. 180’in üzerinde öğrencimiz var. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulumuzun koordinasyonunda “Türkiye’deki burslar çerçevesinde farklı ülkelerden gelen öğrencilere burs sağlıyoruz” dedi.
Eren, devam eden iş birliğine ek olarak imzalanan protokolle bu iş birliğine yeni bir boyut kazandıracaklarını ve stratejik bir seviyeye çıkaracaklarını söyledi.
“Uluslararası bir eğitim kurumuyuz”
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de bugün birlikte önemli bir protokole imza attıklarının altını çizdi.
Vakıf olarak Türkiye’nin yurtdışındaki eğitimini uluslararası alanda temsil ettiklerini belirten Akgün, şöyle konuştu: “Bugün 52 ülkede 400’ü aşkın okulla 52 bin öğrenciye eğitim hizmeti veren uluslararası bir eğitim kurumuyuz. Bu anlamda biz de; Dünyanın önde gelen birçok eğitim kurumuyla rekabet edebilecek durumdayız.” Öte yandan özellikle Türkiye ve dünyanın içinden geçtiği küreselleşme koşullarında eğitimin uluslararasılaşma sürecinin de bir parçasıyız” dedi.
Uluslararası öğrenci hareketliliğinin ve bu alandaki işbirliğinin ortak yönetilmesi ihtiyacının derinleşeceğini vurgulayan Akgün, protokolle bu süreçlerin daha sağlıklı bir şekilde ilerletilmesinin mümkün olacağını söyledi.